Atte Jongstra, vrolijke patafysicus

Atte Jongstra (Terwispel, 1956) is een schrijver uit Amsterdam in wiens werk eruditie en speelsheid om voorrang strijden. Behalve als romancier en essayist is hij werkzaam als recensent voor NRC Handelsblad en als beeldend kunstenaar. Zijn roman De avonturen van Henry II Fix (2007) schreef Jongstra naar aanleiding van de aanschaf op een veiling van een drietal kisten vol manuscripten en andere documenten van deze 18e-eeuwse levenskunstenaar en encyclopedist uit Zwolle. Atte Jongstra stelde in 2013 als gastcurator de tentoonstelling De paden naar het paradijs samen, in Rijksmuseum Twenthe te Enschede.

Verder is hij werkzaam binnen het Coll├Ęge de Pataphysique. Voor Jongstra zijn voorbeelden van patafysica, de wetenschap die zich onledig houdt met de oplossing van denkbeeldige problemen, onderwerpen als de zijwindgevoeligheid van de optelsom of de oppervlakte van God. Het verschijnsel Schrikkelzaterdag is voor de rechtgeaarde patafysicus een interessante uitdaging.

In zijn laatste roman De aardappelcentrale (2019) vertelt Jongstra een vermakelijk en eigenzinnig oorlogsverhaal over een losbandige groep kunstenaars. In 2018 publiceerde Jongstra bij AFdH Uitgevers te Enschede De ontgroende mens, een bundel amusante en leerzame essays over ecologie. Binnenkort publiceert dezelfde uitgever Jongstra’s Ecologie├źn. Een album der natuur.

Aan Atte Jongstra werd in 2016 de Constantijn Huygens-prijs toegekend.